De babyhuid

Het babyhuidje is na de geboorte nog onvolledig en kan zich nog niet goed verdedigen tegen bacteriën, zon, regen, wind en milieuvervuiling. Het huidje raakt daarom snel geïrriteerd. Pas in het vierde levensjaar is de hoornlaag compleet. Omdat de zweetklieren nog onvoldoende reageren op temperatuurschommelingen, kan warmtestuwing optreden. Vlak na de geboorte stopt de talgproductie tijdelijk bijna volledig, met als gevolg dat de babyhuid gemakkelijk uitdroogt.

De natuurlijke bacteriën flora van de huid en de darmen wordt pas door het contact met de moeder opgebouwd. Via de moedermelk krijgt de zuigeling een immuunsysteem, dat precies aan de huiselijke omgeving en de 'moederkiemen' is aangepast en dat in de eerste weken een uitstekende bescherming biedt.

Huidverzorging van je baby
In de eerste dagen zijn drie dingen heel belangrijk:
1. Probeer absoluut te voorkomen dat het huidsmeer van je baby
wordt verwijderd. Baden in warm water is voldoende. Wikkel het
kindje daarna in warme doeken, zodat de beschermende laag
goed in de huid kan doordringen.

2. Probeer zoveel mogelijk huidcontact met je baby te hebben.
Tijdens het contact  met je eigen huid bouwt de baby zijn
huideigen bacterieflora op. Deze zorgt ervoor dat vreemde
kiemen niet kunnen binnendringen.

3. Probeer als het maar enigszins kan je baby de borst te geven. Een
baby heeft de moedermelk minstens een half jaar nodig, om de
darmflora en het immuunsysteem de kans te geven zich optimaal
te ontwikkelen.
Een baby hoeft slechts kort in bad, maximaal 5 minuten en 3 keer per week is voldoende. Gebruik daarbij lauwwarm water (36-37 graden Celsius). Als de baby een extreem dun huidje heeft, voeg dan aan het warme water ongeveer een theelepel Rosel Heim squalaan olie toe. De olie vervangt het afgewassen huidsmeer, maakt voorzichtig schoon, verwijdert huidschilfertjes en kan na het bad gemakkelijk in de huid worden gemasseerd.
Deze olie wordt door de huid 'gezien' als het eigengemaakte vet. Gebruik een katoenen washandje en geen zeep,
Max + Marie Crème is een emulsie van huidverwante vetten en oliën.
Ter ondersteuning van de opbouw van de hoornlaag is D-panthenol toegevoegd. Ook met deze crème kun je heel spaarzaam omgaan. Door het goedbedoelde voortdurende invetten krijgt de huid namelijk niet de kans om zelf voldoende vet aan te maken. Meestal is het voldoende om alleen de armpjes en de beentjes in te wrijven.
Luieruitslag
Wanneer de luier wordt verwisseld, is lauw wam water doorgaans voldoende om de huid schoon te maken. Voeg er eventueel wat Rosel Heim squalaan olie aan toe. Zorg voor schone en droge billetjes, verschoon de luier vaak en laat je baby af en toe een tijdje zonder luier liggen.
Bij beginnende huidirritatie kun je de plekjes het beste behandelen met Max + Marie zalf. Dit is een emulsie bestaande uit huidverwante vetten waarin een beetje zinkoxide is verwerkt. De zalf mag slechts zeer dun worden opgebracht.
Haartjes wassen
Omdat de hoofdhuid van de baby dun en gevoelig is, is het beter om
de haartjes nauwelijks te wassen en geen shampoo te gebruiken. Wacht met de milde Max + Marie shampoo en schuim tot je baby een peutertje is.
Kleertjes wassen
Koop bij voorkeur babykleertjes van 100% katoen en was met een ecologisch wasmiddel. Gebruik geen wasverzachter en spoel de kleding met véél water uit. Eventueel een scheutje azijn toevoegen aan het laatste spoelwater.
Niet in de zon van 11:00 tot 16:00 uur
Omdat de babyhuid nog zeer dun is en ook nog geen beschermend pigment kan aanmaken, is het beter om de baby de eerste zes maanden uit de zon te houden. Wordt het kindje groter laat het zoveel mogelijk buiten spelen, soms zelfs zonder kleertjes aan om langzamerhand aan de zon te wennen en een bescherming op te bouwen. Zelfs in de schaduw dient de gevoelige babyhuid tegen teveel straling te worden beschermd. Daarvoor is Max + Marie Sonne   (een emulsie met reflecterende micropigmenten) het meest geschikt. In het begin wordt de emulsie wat dikker opgebracht, maar later gebruik je er steeds minder van zo kan de babyhuid zich langzaam aan de straling aanpassen.

Gebruik voor de verzorging van je baby:
· geen schuimende badproducten
· geen kruidenextracten
· geen etherische oliën
· geen zonnebrandcrèmes met chemische filters
· geen paraffineolie
· geen poeder

Liefdevolle aanraking
Goede verzorging van de babyhuid is niet alleen erg belangrijk voor de gezondheid van de huid van de baby, het is ook de mooiste gelegenheid je kind aandacht te schenken en het te strelen. Het intensieve huidcontact is onontbeerlijk voor de gezonde ontwikkeling.

De huidverzorging van de baby
Huidverzorging Ellen
   De natuurlijke weg .....
SOCIAL MEDIA
Copyright © 2019 huidverzorging Ellen ·  All Rights reserved  ·
Huidverzorging Ellen
Esweg 1
7021 MK Zelhem
tel. 0314-324019
KvK 09199001

ellen@huidverzorgingellen.nl